Volledig gecoupeerde Dobermann

Dobermann gecoupeerd aan oren en staart

UPDATE: Nieuwe Dobermann rasstandaard een feit?

We ontkomen we er niet aan een pagina te wijden aan dit controversiële onderwerp: de gecoupeerde Dobermann.

Hoewel het couperen van oren en staart bij honden in Nederland al sinds 2001 verboden is, is het bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en veel landen in Azië nog heel gewoon om een Dobermann te couperen. In sommige Oost-Europese landen wordt het ook nog gedaan en deze honden worden dan ook zo nu en dan ‘geïmporteerd’, omdat er nog altijd een groot aantal liefhebbers is van een volledig gecoupeerde Dobermann. Ook in Nederland gebeurt dit nog wel eens.

LET OP: Wanneer u een gecoupeerde hond aanschaft, dan kunt u met uw Dobermann geen officiële, door de Raad van Beheer goedgekeurde examens afleggen. U kunt evenmin deelnemen aan officiële wedstrijden binnen Nederland en België of aan onder toezicht van de Raad van Beheer georganiseerde tentoonstellingen of clubmatches. Bovendien zult u, desgevraagd, moeten kunnen aantonen dat uw hond niet in Nederland is gecoupeerd.

Mocht u persé een (volledig) gecoupeerde Dobermann willen hebben, dan kunt u op zoek gaan naar een fokker in Oost-Europa of iemand die voor u bemiddelt. U kunt uiteraard ook zelf afreizen naar een land waar couperen nog mogelijk is en aldaar een Dobermann kopen. Houdt u dan wel rekening met een flink aantal administratieve zaken die geregeld moeten worden. Buiten de EU komt er nog meer bij kijken.

Staart

De natuurlijke staart van de Dobermann is tamelijk lang (en gekruld), maar individuele honden hebben vaak een korte staart als gevolg van couperen, een procedure waarin het merendeel van de staart operatief wordt verwijderd kort na de geboorte. Het couperen van de staart gebeurt al eeuwen, en is ouder dan de Dobermann als ras. De vermeende reden voor couperen is om er zeker van te zijn dat de staart niet in de weg zit van de taak van de hond. Couperen is altijd controversieel geweest. De American Kennel Club standaard voor Dobermanns noemt een staart gecoupeerd bij 2e wervel. Couperen is een gangbare praktijk in de Verenigde Staten, Rusland en Japan (evenals een aantal andere landen), waar het legaal is. In veel Europese landen (waaronder Nederland) en Australië is couperen verboden, en in sommige landen is het beperkt toegestaan.

Oren

Dobermann Pinschers hebben vaak gecoupeerde oren, een procedure die functioneel is gerelateerd aan het type te fokken hond voor zowel de traditionele waak-werkzaamheden en effectieve geluidslokalisatie. Net als het couperen van de staart, is het couperen van oren verboden in veel landen, waaronder Nederland. Het couperen van de oren gebeurt meestal tussen de 7 en 9 weken en wordt gedaan onder narcose. Couperen na 12 weken heeft een geringe kans op succes voor het rechtop laten staan van de oren. In sommige landen is het Dobermann Pinschers toegestaan ​​om deel te nemen aan shows met gecoupeerde en natuurlijke oren. Maar in bijv. Nederland en Duitsland kan een gecoupeerde hond (staart of oren) niet meedoen aan een show, ongeacht het land van herkomst. Speciale schriftelijke uitzondering op dit beleid doet zich voor wanneer Duitsland de locatie is voor internationale evenementen. Het argument dat couperen van de oren het risico vermindert op oorontstekingen is omstreden.

Een lijst met coupeer-info per land staat hier.
Couperen van de staart
Couperen van de oren
Dobermann-review.com publiceert ook een lijst.

Zie ook:
Algemene rasinformatie
Uiterlijk
Temperament & Intelligentie
Gezondheid
Geschiedenis van de Dobermann
Nieuwe Dobermann rasstandaard een feit?