Zoals bij alle rassen, komen ook bij de Dobermann ziektes voor.

Cardiomyopathie

Vermoedelijk is dit een erfelijke ziekte. In verschillende instituten wordt er nog onderzoek gedaan. Een echocardiogram van het hart kan deze aandoening aantonen. Een negatieve uitslag wil niet zeggen dat de ziekte zich in de toekomst niet kan ontwikkelen.

Heupdysplasie (HD)

Kan erfelijk zijn. Bij HD praat je over A (is HD-vrij), B (is het oude TC), C (is +/- , en D (is HD +). De heupen van allebei de ouders moeten gecontroleerd zijn om erfelijkheid zoveel mogelijk te voorkomen.

Oogafwijking PHTVL/PHPV

Erfelijke aandoening. In de groei geven bloedvaten voeding aan het oog voor de ontwikkeling. Als deze bloedvaten na de ontwikkeling niet verdwijnen hoopt zich een afvalprop achter de lens op. Deze aandoening wordt in gradaties uitgedrukt. Twijfelachtig, eerste graad en graad 2 tot 6. In ernstige gevallen kan er aan een operatie gedacht worden. Ernstigere vormen kunnen worden geopereerd, waarbij in de helft van de gevallen een positief resultaat wordt geboekt.

Hypothyreoïdie

Is waarschijnlijk erfelijk. De schildklier maakt te weinig hormonen aan voor een goede stofwisseling. Deze aandoening is te behandelen met tabletten met het schildklierhormoon. De hormoonspiegel moet wel regelmatig gecontroleerd worden. Mochten er zich antilichamen (T4) tegen de tabletten ontstaan kan men denken aan “Hashimoto’s Disease”.

De ziekte van Von Willebrand (VWD)

Dit is een erfelijke bloedstoornis met aanhoudende bloedingen. Alleen bij de ongeslachtelijk chromosoom. De test voor deze ziekte, Elisa test, vraagt voorbereiding. Er mag geen stress zijn, de teef mag niet loops of zwanger zijn. Verder mag de hond niet korter dan 14 dagen inge├źnt zijn. Sinds kort bestaat er ook een DNA test maar daar gelden dezelfde regels voor. De test bepaald alleen of een hond een drager is, niet of hij er ziek van is.

Wobbler Syndroom

Dit Syndroom zou erfelijk kunnen zijn. Honden lijden aan druk op het ruggenmerg. Dit kan komen door onstabiele nekwervels of een misvormde ruggengraat. Een extreme vorm kan zich uiten in bijvoorbeeld verlamming van de poten. Het uitrekken van en het drukken op de kop kan pijnreacties geven. Een operatie staat nog altijd ter discussie. Behandelde honden komen soms terug voor dezelfde aandoening.

Atrofie

Deze netvliesaandoening is erfelijk. Het gezichtsvermogen neemt af. Eerst in het duister en uiteindelijk in het daglicht. Het kan maanden tot jaren duren tot er complete blindheid ontstaat. Honden kunnen getest worden.

Albinisme

Witte Dobermanns moeten UIT de fok gehouden worden. Maar ook de ouders moeten uit de fok gehaald worden. Deze hebben de witte factor in hun genen zitten. In Amerika is het mogelijk om een lijst op te vragen met Dobermanns die deze factor bezitten. Daar bestaat een stamboom met een AKC certificaat. Op deze stamboom staan de kleuren van alle honden erbij. De fokker kan zo aantonen dat er geen wit in de lijn zit.

U kunt op de site van de Dobermann vereniging ook veel lezen over de gezondheid van de Dobermann.

Zie ook:
Algemene rasinformatie
Uiterlijk
Temperament & Intelligentie
Geschiedenis van de Dobermann
Gecoupeerde Dobermann