volwassen

Onderstaand stuk is vertaald uit het Engels en afkomstig van een Amerikaanse fokker. Het gaat in op de vraag of een volwassen Dobermann nog wel  een hechte band met een nieuwe eigenaar kan aangaan.

“Veel mensen vragen of een volwassen Dobermann nog een hechte band met hen kan aangaan. Het is onze ervaring dat correct gefokte en opgevoede Dobermanns zo afhankelijk zijn van hun relatie met mensen, dat ze snel een band kunnen aangaan met hun nieuwe families. Herdershonden bijvoorbeeld, zullen als ze in een bos worden achtergelaten naar een verwilderde toestand terugkeren en overleven. Ze zijn onafhankelijk van aard.  Een Dobermann echter, zal wanneer hij wordt achtergelaten in een bos, zijn weg terug vinden naar de menselijke beschaving zodat iemand voor hem kan zorgen.

De Dobermann is het enige ras dat ooit specifiek voor persoonlijke bescherming werd gefokt en we denken daarom dat dit  de reden is waarom ze deze ongelooflijke band (en de noodzaak tot menselijk contact) met mensen hebben.  Dit dus in tegenstelling tot  herdershonden die werden gefokt om vee te bewaken in afwezigheid van mensen.

Het is mijn mening dat een Dobermann geplaatst in een nieuw huis, als  hij al wat ouder is, nog steeds een hechte band met zijn familie kan aangaan ware het alsof ze bij elkaar zijn opgegroeid. Het enige verschil is, dat wanneer je de pup zelf niet hebt grootgebracht, je de relatie met de hond als ‘anders’ kunt ervaren, maar voor de hond is er geen verschil. Zoals ik tegen al de mensen in mijn trainingsclubs zeg: aan het eind van de dag zijn het honden en wij zijn mensen. De grootste en meest voorkomende fout die wij mensen maken is om de honden als mensen te zien of menselijke eigenschappen aan hen toe te schrijven. Dat staat alleen maar in de weg van hun training. Eigenlijk is de keus om al dan niet een puppy of een (getrainde) volwassen hond te nemen een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget.”

Stephen Parsons
Bron: http://www.familydobes.com/philosophy.htm

In Nederland kunt u zich wenden tot de Stichting Dobermann Rescue Nederland als u een volwassen (of jonge) Dobermann wilt adopteren.

Tags, , , ,