gecoupeerdvsongecoupeerd

De Dobermann-Verein e.V. (de Duitse Dobermann vereniging) heeft in 2013, als houder van de Dobermann FCI-standaard, een standaardwijziging doorgegeven aan de FCI. Deze wijziging houdt in dat per 1 januari 2015 de Dobermann rasstandaard is gewijzigd voor wat betreft het couperen van de oren en het couperen van de staart. Honden geboren na 31 december 2014 zullen slechts met stamboom geregistreerd kunnen worden indien zij niet gecoupeerd zijn.

Tot voor kort stond er nog in de standaard dat gecoupeerde honden toegestaan waren. Alleen Dobermanns met natuurlijke oren en staart zullen nu nog aan de standaard voldoen. Dit geldt niet met terugwerkende kracht, dus alleen voor honden die na 1 januari 2015 zijn geboren.

Toch lijkt de nieuwe rasstandaard nog niet definitief. In met name de Verenigde Staten is veel kritiek op het voorstel. Veel fokkers willen de ‘originele Dobermann rasstandaard’ behouden. Er is momenteel zelfs een petitie actief met een bijbehorend schrijven van de ‘Verenigde Doberman fokkers’ aan de Raad van de FCI.

DR_baneri

De FCI (Federation Cynologique International) is de overkoepelende organisatie voor hondenrassen waar veel landen bij aangesloten zijn. Bij de FCI staan rassen per land geregistreerd. De Dobermann is geregistreerd in Duitsland. Dit betekent dat de Duitse Dobermann Vereniging in opdracht van de FCI de Dobermann standaardhouder is. Op de FCI site staat op dit moment nog de oude standaard uit 1994 vermeld als de officiële Dobermann standaard.

Ook op de site van de IDC: Internationale Dobermann Club (een internationale organisatie die belangen gerelateerd aan de Dobermann behartigt) is nog niks definitiefs te vinden over de aanpassing.

Op onze eigen D.V.I.N. (Dobermann Vrienden in Nederland) site komen we ook weinig meer tegen dan een link naar een mededeling in ‘Unser Dobermann’ over wijziging van de rasstandaard.

Het lijkt er dus op dat er momenteel dus drie verschillende Dobermann rasstandaarden zijn:

  1. de FCI-standaard Europa: vanaf 2015 oren niet gecoupeerd, staart niet gecoupeerd
  2. de Engelse (UK) standaard: oren niet gecoupeerd, staart wel gecoupeerd
  3. de Amerikaanse standaard (USA en Zuid-Amerika): oren wel gecoupeerd, staart wel gecoupeerd

Bron: Dobermannkennel Russkaja Mechta

UPDATE: De rasstandaard is aangepast en online in te zien op de site van de IDC: Internationale Dobermann Club: het couperen van oren en staart is uitdrukkelijk verboden.

EARS:
The ears, are left natural and of an appropriate size; they are set on either side at the highest point of the skull and are ideally lying close to the cheeks.
TAIL: The tail is left natural and is ideally carried hig h in a slight curve.
Tags, , , ,